To trixordo.com χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου.
Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Εφημερίδα "Πυξίδα"

 
ΣΕΝΤΟΥΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΦΛΩΡΟΙ
 
Στίχοι – μουσική : Ισίδωρος Παπαδάμου
Ενορχήστρωση : Ανδρέας & Ισίδωρος Παπαδάμου
 
 
Επιμέλεια παραγωγής : Ισίδωρος & Ανδρέας Παπαδάμου
Ηχοληψία – μίξη : Ανδρέας Παπαδάμου
Studio : « Απατεώνες»
Εξώφυλλο : Ανδρέας Παπαδάμου
Διανομή : Ι. Παπαδάμου, Δρυμός Θεσ/νίκης, 57200,
Μυγδονία, τηλ 2394032153,
 
Παραγωγή : ΣΕ ΔΙΣΚΑΔΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΕΡΔΗ ΤΑ ΜΑΡΑΙΝΟΥΝ RECORDS.
 
 
«Οι παθιασμένοι λάτρεις του κελαηδήματος των άγριων πουλιών ενίοτε καταφεύγουν σε σκληρές μεθόδους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Εφαρμόζουν για τα δύσκολα πουλιά, τα πιο άγρια, τα πιο ατίθασα, τη διαδικασία του σεντουκιάσματος. Ως πιο κατάλληλος για σεντούκιασμα συνήθως κρίνεται ο φλώρος (cardinalis chloris). Τον κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σ’ ένα σεντούκι στο απόλυτο σκοτάδι, στην απομόνωση. Εκεί το πουλί - αν καταφέρει να επιζήσει μετά από τέτοιο σοκ – αλλάζει φτέρωμα, μεταμορφώνεται και ημερεύει. Λησμονεί το παρελθόν του και προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα.. Τιθασεύεται, πειθαρχεί, υποτάσσεται. Κελαηδάει άφοβα, ανέμελα και παθητικά συμφιλιωμένο απόλυτα με αυτό που το ένστικτο του δίδαξε να φοβάται, τη στέρηση της ελευθερίας.
Με μια γρήγορη ματιά εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στους ανθρώπους ακούσια ή εκούσια, από την κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι «σεντουκιασμένοι» κυκλοφορούν ανάμεσα μας, χωρίς αιδώ και ενοχή, πολλές φορές μάλιστα και με υπερηφάνεια, κελαηδούν αυτό που τους δίδαξαν οι δεσμοφύλακες τους. Φθάνουν ακόμα και στο σημείο να το αγαπήσουν και να ταυτιστούν απόλυτα μαζί του».
 
Έτσι επεξηγεί ο Ισίδωρος Παπαδάμου τον παράξενα όμορφο τίτλο της καινούργιας μουσικής δουλειάς ( cd ) της οικογένειας του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι η πέμπτη δισκογραφική παραγωγή της οικογένειας που συνεχίζει επάξια την λαϊκή μουσική μας παράδοση. Από τις δεκαοχτώ καταπληκτικές λαϊκές δημιουργίες του cd, συνθέσεις του πρωτομάστορα Ισιδώρου, οι δεκαπέντε είναι ντυμένες με δικούς του πολύ ωραίους στίχους και οι άλλες είναι εξαίσιες οργανικές μελωδίες. Στα τραγούδια του CD τραγουδούν και παίζουν εξαίρετα, οι εξαίρετοι, Ισίδωρος Παπαδάμου (μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο), η κόρη του Αναστασία (πιάνο) και ο γιός του Ανδρέας, πολυτάλαντος μουσικός και οργανοπαίκτης (μπουζούκι, μπουζουκομάνα, μπαγλαμά, κιθάρα, μπάσο, χορδές, βιολί, ακορντεόν, σαντούρι, κρουστά). Αλλά το cd εκτός από μουσικά είναι και αισθητικά ωραίο. Εκπληκτικό εξώφυλλο και το κάθε εσώφυλλο μια ξεχωριστή ζωγραφιά που ακουμπούν πάνω της οι καλαίσθητοι στίχοι και τα ονόματα των λαϊκών δημιουργών.
Ο γράφων χωρίς ίχνος υπερβολής ακούει καθημερινά το cd και δεν το χορταίνει. Ένας υπέροχος δίσκος για μουσικό ξεδίψασμα, όαση στη δισκογραφική μας έρημο .Αξίζει να υπάρχει στη δισκοθήκη μας. Θυμίζω τους προηγούμενους δίσκους της οικογένειας Παπαδάμου, Δεν σ’ έχει αρνηθεί, Μόλις βραδιάσει, Του διαβόλου τα λυχνάρια, Ένα γινόμενο. Λαϊκοί δημιουργοί όπως ο Ισίδωρος και τα παιδιά του, κοσμούν το λαϊκό μας τραγούδι συνεχίζουν μια μουσική παράδοση αιώνων, μια παράδοση που με τέτοιους συνοδούς, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους «φλώρους» της κάθε εποχής, σεντουκιασμένους ή μη.
Σημ. Ο Ισίδωρος Παπαδάμου μαζί με τον Αργύρη Μπακιρτζή σχημάτισαν το 1967 τον πυρήνα των «Χειμερινών Κολυμβητών» από όπου αποχώρησε το 1977 και είναι εκτός από μουσικός, οργανοποιός, κατασκευαστής υψηλής ποιότητας λαϊκών έγχορδων οργάνων.

Δήμος Κερδέλας
Μάης 2008